Laukkakisat

Laukkaurheilu on hevosilla käytävää nopeuskilpailua, jossa hevosen selässä istuva ohjastaja eli jockey ratsastaa kilpaa muiden hevosten ja ratsastajien kanssa. Kisan voittaa nopein hevonen ja kisa juostaan joko tasaisella tai esteradalla. Ratojen matkoja voidaan juosta eri pituisina lyhyistä 400 metrin matkoista, jopa yli 100 kilometrin pituisiin kestävyysmatkoihin. Suosituimpia ovat tasaisen radan laukkakisat, joissa liikkuu runsaasti rahaa. Nämä kisat ovat erityisen suosittuja Iso-Britanniassa, Irlannissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Laukkaurheilun historiaa

Laukkaurheilusta löytyy runsaasti lähteitä ja antiikin ajoilta, aivan kuten raviurheilustakin. Siitä löytyy viitteitä myös aikansa tarustosta niin muinaiskreikasta kuin skandinaavisesta mytologiastakin. Myös monet heimokulttuurit ovat kilpailleet pitkään nopeuskisoissa kesyttämillään villihevosilla ja näillä kisoilla on ollut tärkeä kulttuurinen merkitys. Nykyisessä muodossa kilpailtavan laukkaurheilun kotina pidetään Iso-Britanniaa, jossa laji on edelleen todella suuressa suosiossa. Iso-Britanniassa ja Irlannissa onkin pitkät perinteet hevosten kasvatuksessa ja Englannin täysverinen onkin yksi suosituimmista laukkakisoissa käytettävistä hevosista.

Ammattimainen laukkahevosten jalostus alkoi Englannissa jo satoja vuosia sitten. Myös alusta asti kisoissa on liikkunut runsaasti rahaa, sillä ne ovat aina olleet muun muassa kuninkaallisten ja yläluokkien suosiossa. Tämä on toisaalta johtanut osittain myös ikäviin lieveilmiöihin, joissa esimerkiksi erilaiset rikollisjärjestöt ovat sekaantuneet laukkakisoihin, joko sopimalla tuloksia etukäteen tai pyrkimällä sabotoimaan muita kilpailijoita.

Laukkaurheilu lajina

Laukkaurheilu on lähes puhdasta nopeuskilpailua. Esteitäkin käytettäessä tarkoitus on ylittää ne mahdollisimman nopeassa ajassa ja voittaja on nopeimmin maaliin päässyt ratsukko eli hevosen ja ratsastajan yhdistelmä. Lajissa edetään kovaa hevosten selässä ja riskit ovat toisinaan suuret. Jockeyt ovatkin taitavia ratsastajia, mutta loukkaantumisiakin sattuu melko tiheään tahtiin. Lähes jokaisella ammattilais-jockeyllä on takanaan vähintään muutama isompi loukkaantuminen, kuten murtuneita luita tai nivelten sijoiltaanmenoja. Halvaantumisen riski on myös suuri, jos joutuu hevosen tallaamaksi. Jockeyn ammattiin liittyy myös tiukka vaatimus painonhallinnasta, sillä liian painava ratsastaja hidastaa hevosta. Siksi syömishäiriöt ovat myös melko tavallisia.

Myös hevosten kohtelu on toisinaan ollut kyseenalaista, erityisesti kun hevoset kilpailevat isoista palkintosummista. Kaikkien hevosten fysiikka ei kestä jatkuvaa kilpailemista, joka aloitetaan usein jo nuorena. Hevonen kilpailee kuitenkin parhaimmillaan hyvinvoivana ja terveenä, joten on hevosen omistajallekin edullista, että hevosia kohdellaan mahdollisimman hyvin ja hevosten kohtelu onkin parantunut viime aikoina. Myös Jockeyt ovat nykyään järjestäytynyt ammattiryhmä, joten työolosuhteet ovat parantuneet.

Laukkakisoja järjestetään runsaasti eri maissa ja niistä osa on todella suuren luokan tapahtumia ja osa taas melko pieniä, eivätkä houkuta alan tunnetuimpia kilpailijoita. Maakohtaisesti on hieman eri sääntöjä sen suhteen, mitä hevosia kisoissa käytetään.

Yksi legendaarisimmista kisoista laukkaurheilussa ovat Ascotin kisat, jotka ovat erityisesti Iso-Britannian eliitin suosiossa. Kisat ovat erittäin seurattu tapahtuma, sekä hevosten, että vieraiden ostalta. Kisat kestävät yhteensä viikon verran ja niissä kilpailevat hevoset ovat Englannin täysverisiä. Kisoissa on tiukka pukukoodi, joka edellyttää hattuja sekä miehiltä, että naisilta, sekä peittävää pukeutumista. Tapahtumassa seurataan muun muassa naisten hattuja, jotka ovat mitä erikoisempia ja yksi tapahtuman kohokohdista. Paikalle saapuu usein myös kuninkaallisia, joita seurataan kisoissa tarkasti. Runsas glamour ja yhteiskunnan eliitin seuraaminen kuuluu kisoihin lähes yhtä kiinteästi kuin hevoset. Ascotin kilpailuissa on tosin viimeaikoina glamourin lisäksi noussut esille vieraiden todella runsas alkoholin käyttö ja holtiton juhliminen.

Itse Ascotin kilparata sijaitsee pienessä kaupungissa, jossa ei juurikaan kisojen ulkopuolella paljoa tapahdu, vaikka kaupunki onkin kaunis ja historiallinen. Radan sijainti lähellä Windsorin linnaa on kuitenkin tehnyt siitä legendaarisen kilpapaikan.

Laukkaurheilu Suomessa

Suomessa ravien suosio on aina ollut paljon suurempi kuin laukkakisojen, eivätkä ne oikeastaan ole koskaan juurtuneet Suomeen kunnolla. Ennen toista maailmansotaa, järjestettiin kisoja jonkin verran, mutta varsinaista ammattimaista laukkahevosten kasvatusta ei Suomessa juuri koskaan kehittynyt, sillä laji oli niin marginaalinen. Jonkin verran laukkakisoja voi seurata Suomessakin, mutta nämä ovat enemmänkin näytösluonteisia, eivät niinkään vedonlyöntiin pohjautuvia kilpailuja. Ehkä suosi voi vielä jossain vaiheessa nousta, onhan jalkapallokin pikku hiljaa kivunnut jääkiekon rinnalle suomalaisten seuraamana urheiluna. Nykyään tarjotaankin tietoa vaikkapa liittyen euro 2020 lohko d ja muuhun EM-kisainfoon.